Van foto naar illustratie

Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, hoeveel verhalen kunnen er dan worden geweven door middel van een persoonlijke illustratie? Onze moderne wereld is gevuld met fotografie, waarbij we elke dag talloze beelden vastleggen. En juist daarom is er iets betoverends aan het hebben van een persoonlijke illustratie. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Stap 1: Jouw favoriete foto

Het begint allemaal met jouw favoriete foto. Het kan een nostalgisch moment uit je kindertijd zijn, een vakantiefoto die prachtige herinneringen oproept, of een huisdier die je voor altijd in een kunstwerk wilt vereeuwigen. Het is zelfs mogelijk om meerdere foto's in te sturen zodat ik daar een compleete illustratie van teken. Nadat je de foto hebt ingestuurd en je (kleur)wensen hebt laten weten, ga ik aan de slag!

Stap 2: De compositie 

Als eerst zal ik zorgvuldig de foto('s) bestuderen, waarbij elk detail wordt opgemerkt. Dan begin ik met het experimenteren van verschillende compositiemogelijkheden. Het kan namelijk voorkomen dat de ingezonden foto een minder mooie compositie heeft, waarbij bijvoorbeeld de voeten er net niet op staan of een arm uit beeld valt. Ik kijk dan of het mogelijk is om de compositie anders te tekenen door de missende delen erbij te tekenen.

Wanneer er meerdere foto's samenvoegd dienen te worden is het vinden van de juiste compositie extra belangrijk om de juiste verhoudingen tussen de geportreteerde te vinden.  In dit geval ontvangt de klant eerst een proefversie van de samengevoegde foto's, om de compositie en verhoudingen goed te keuren. Wanneer dit akkoord is, begint voor mij het leukste werk; tekenen. Dit doe ik niet met pen en papier maar op een tablet met een digitale pen.

Stap 3: Ik mag jouw foto tekenen!

Mijn tekenstijl is erg minimalistisch, waarbij de ogen niet getekend worden. Daarom is het extra belangrijk om de foto's goed te bestuderen, om met minimale lijnen, vormen en kleuren de geporteteerde toch herkenbaar te maken. Ik begin altijd met het tekenen van alle gezichtsvormen en kapsels. Al in deze fase worden de geportreteerde herkenbaar.  Zodra de basis staat, begin ik het tekenen van de mond, neus en wenkbrouwen. Zo wordt de illustratie laag voor laag opgebouwd.

Stap 4: Proefversie delen met de klant

Zodra ik tevreden ben en alle wensen van de klant heb vewerkt, stuur ik een proefversie op naar de klant.  Wanneer er eventuele aanpassingen nodig zijn, pas ik deze met liefde aan!  Zo geweldig om de enthousiaste reacties te ontvangen.

Stap 5: Printen en versturen!

Na uren van zorgvuldig werk en na goedkeruing van de klant lever ik definitieve illustratie op basis van de foto, digitaal aan. Op verzoek kan deze ook geprint en ingelijst worden. De illustratie wordt dan ook nog eens leuk ingepakt en naar je toe gestuurd.

Wat eens een foto of een verzameling foto's was, is nu getransformeerd tot een tijdloos kunstwerk. De persoonlijke illustratie brengt niet alleen de fysieke gelijkenis van de geporterteerde over, maar ook de gevoelens en herinerringen van dat moment. Het vangt een momentopname van het leven, dat voor altijd gekoesterd kan worden. Dus, de volgende keer dat je een bijzondere foto in handen hebt, overweeg dan de kracht van een persoonlijke illustratie.

 


Illustratie stijlen


Deze mensen gingen je voor